dinsdag 31 mei 2016

Tutorial: elastische tailleband in 5 stappen

Elastische tailleband of taille-elastiek: het is de gemakkelijkste en snelste manier om je broeken, rokken, ondergoed ... van een tailleband te voorzien.


We leggen je in deze tutorial graag uit hoe je het doet.

Stap 1: Meet je taille

Om te beginnen meet je je taille-omtrek (of wat lager; je meet de omtrek op de hoogte waar de tailleband moet komen). Je mag dat redelijk strak doen.

Stap 2: Knip de elastiek op de juiste maat

Het getal dat je bij stap 1 uitkwam heb je nu nodig. Heb je bijvoorbeeld bij de 'taille' 60 cm gemeten, dan knip je nu ook exact 60 cm. Door de tailleband te sluiten neem je nog enkele centimeters weg en dat zorgt ervoor dat je tailleband niet zal afzakken.

Stap 3: Sluit de tailleband

er zijn twee manieren:
1. Leg de twee uiteinden van de tailleband een centimeter over elkaar:


Zigzag grondig over de uiteinden. Je zou niet willen dat dit stiksel los komt en je rok naar beneden zakt.


OF
2. leg de uiteinden van de taille-elastiek met de goede kanten op elkaar en stik vast op een centimeter van de rand.


Leg de naad open en zigzag de uiteinden op de tailleband. Zo blijven de uiteinden mooi zitten en kan de elastiek ook niet rafelen/loskomen.

Stap 4: Verdeel in 4 (of 8) gelijke delen

Verdeel zowel de tailleband als het stuk (broek, rok...) waarop je de tailleband wil aanstikken in 4 (of zelfs 8) gelijke delen. Zo kan je de elastiek gelijkmatig op je kledingstuk spelden.Stap 5: Speld en stik aan elkaar

Speld de elastiek op de stof: je begint met de 4 (of 8) spelden van de elastiek op die van de stof te leggen.  Zo komen de gelijke delen overeen. Vervolgens speld je ook de rest beter vast.


Hoe leg je nu je stof tegenover je elastiek? Jij kiest (alweer ;-) ):

1. Je schuift de stof onder de elastiek zodat je de zigzag- of overlocksteek net niet meer ziet. Stik  mooi langs de rand van de elastiek (op zo'n 1 à 2 mm van de rand) met een zigzag.

Terwijl je stikt, rek je de elastiek uit tot de stof mooi plat ligt. Stik helemaal rondom.Resultaat: je ziet de volledige breedte van de elastiek, en ook het stiksel blijft zichtbaar.OF
2. Je speldt de stof en de elastiek met de goede kanten naar elkaar vast en je stikt vlak langs de rand van de elastiek. Doe dit met een zigzag of met de overlock.

Opgelet: wanneer je dit met de overlock doet, zorg er dan voor dat je niet met jouw mesje in de elastiek snijdt (eventueel schakel je dat even uit).

Resultaat: het stiksel zit binnenin en is dus onzichtbaar van buiten, de taille-elastiek toont iets smaller.

Stoffen: LanaLotta
- Tricot: Lillestoff 


4 opmerkingen :

 1. Dames,

  Welke stof rijden jullie mij aan om een lange soepel-vallende rok te maken?
  Want voor een bruiloft zou ik graag zo'n rok maken,maar de stof moet echt heel soepel mee kunnen zwieren.
  Want ik loop heel moeilijk,en ik wil mijn beenlange elastische steunkousen bedekken. Wie heeft een patroon Voor mij maat 48? Vr.Gr.Willemijna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Chiffon met voering..... ,mooi afwerken met engelse naden en rolzoom.

   Verwijderen