woensdag 27 juli 2016

Gloriatop: 3 keer anders

Topjes, met dit heerlijk warme weer hebben je kinderen er nooit genoeg van. Op de blog van Emma en Mona, vind je een gratis patroon voor een haltertopje: de Gloria top. Wij maakten 3 varianten en zetten ze graag op een rij.


 1. volgens Emma en Mona
Heel mooi en met een lint voor een strik in de nek.


Het patroon en de goed uitgewerkte handleiding vind je hier.

2. Met elastische biais en een strik in de nek

Gebruik hiervoor het patroon van Emma en Mona maar laat de volgende delen weg:
- het beleg van het voorpand
- de tunnel voor de elastiek in de rug

Bij het knippen voorzie je overal naadwaarde (1 cm) behalve aan de bovenrand.

Hoe ga je nu te werk?
Stik de zijnaden. Met de overlock of een tricotsteek op je gewone naaimachine. Het topje zit al in elkaar. Nu nog afwerken.

Afwerking met elastische biais:
Elastische biais knip je altijd iets korter dan het stuk dat je ermee moet afwerken. Ik neem meestal 95%.
Sommigen rekken de elastische biais een beetje uit tijdens het stikken en hebben daar een mooi resultaat mee. Bij mij werkt het meten en eerlijk verdelen beter.


Je meet 2 delen:
- de kleine kromming op het voorpand

- al de rest: rug + de delen onder de oksel aan het voorpand + extra voor de linten
om het in 1 keer te meten, plooi ik de top op middenvoor en middenrug. ik meet dan van de middenrug tot het stukje elastische biais van het voorpand. Dat getal doe ik x 2 en ik voorzie extra voor de linten (+/- 50 cm aan elke kant).Van deze bedragen neem je telkens 95 %.

Je begint met het voorpand.
Verdeel het stukje biais in 2 gelijke delen met speldjes en verdeel het voorpand in 2 gelijke delen. Speld de speldjes op elkaar en vouw de elastische biais rond de rand. Speld goed vast. Het is normaal dat de elastische biais iets kleiner is dan je voorpand (die 95%).Vaststikken doe je met een tweelingnaald (steeklengte 3.5) of een zigzagsteek. Tijdens het stikken rek je de elastische biais een beetje uit zodat alles mooi plat ligt.


Voor de rug doe je hetzelfde. Ik meet af wat er op het topje zelf moet worden vastgestikt en verdeel dat met speldjes. Omdat dit deel groter is gebruik ik hier 4 of zelfs 8 gelijke delen. De linten vouw ik dicht met speldjes.


In het begin is werken met elastische biais een prutswerkje maar na een tijdje went het en gaat het heel snel.

Nu moet de top nog omzomen met een tweelingnaald en klaar. 
3. Met elastische biais en bandjes over de schouders


Deze 3e versie is scoutskamp-proof. Er hoeft 's morgens geen strik te worden gemaakt en de bandjes kunnen niet losschieten gedurende de dag. Alleen is de kleur van dit topje niet geschikt voor een scoutskamp ;-)

Je werkt hiervoor op deze manier als voor 2e versie van de Gloriatop. Ik liet Lisa de top passen om te meten hoeveel ik moest voorzien voor de schouderbandjes. Dat was voor haar top (maat 134-140) 25 cm per kant.

De schouderbanden stikte ik eerst dicht zoals bij de linten in versie 2. Daarna zette ik ze vast op het rugpand.Hopelijk wordt het een lange zomer ....
Geen opmerkingen :

Een reactie posten