woensdag 12 februari 2014

Raglan in streepjes - tutorial voor een t-shirt

Werken met tricot; velen zien er een beetje tegenop, maar het hoeft echt niet moeilijk te zijn. Zeker als je een overlock hebt, maar zelfs zonder overlock is tricot dankbaar om mee te werken.Toen dit stofje geleverd werd, kon ik niet anders dan daar direct een t-shirt van te maken, zo eentje met raglanmouwen. Je weet wel, die mouwen die schuin ingezet worden. Die blijf ik geweldig vinden... leuk modelleke (zeker voor jongens) en helemaal niet moeilijk.
En tegelijkertijd dé gelegenheid om het ook even stap-voor-stap uit te werken.

Tegenwoordig vind je in bijna elke Ottobre een patroon voor een raglant-shirt, al dan niet met boordstof. Ikzelf baseerde mij op patroon 'Little Lamp' van Ottobre 4/2012. Ik gebruikte wel geen boordstof aan de mouwen, maar heb mijn mouwen gewoon met de voorziene breedte van de boordstof verlengd.

Knip je patronen uit in de stof, en voorzie een naad van 0,5 tot 0,75 cm. Onderaan de mouwen en het voor- en rugpand voorzie je een boord van 2 cm.  Speld de mouwen aan voor- en rugpand (uiteraard de goede kanten op elkaar).
Stik vast met de overlock. (Opgelet: haal op tijd je speldjes eruit want dat eindigt anders nefast voor het mesje van je overlock.) Naast het stiksel van de overlock kan je ook nog altijd een extra stiksel geven met een tricotsteek voor meer stevigheid.
Heb je geen overlock, gebruik dan je tricotsteek en werk de zijnaad af met een zigzag.  Hoe breder de zigzag, hoe meer stretch je krijgt.


Vervolgens is het de beurt aan de mouwen en de zijkanten. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kan je best de mouwen onderaan overlocken (of met een zigzagsteek afwerken). Om dan de mouwen en de zijkanten te spelden en dicht te stikken in 1 beweging.


Toegegeven, streepjes zijn niet altijd even dankbaar om te stikken. Maar toch komt op die momenten de perfectionist in mij boven ;-)
Daarna werk je de zomen van de mouwen en de onderkant van je t-shirt af. 

Mocht je het voor-en achterpand onderaan nog niet overlockt hebben, dan is het nu de moment.


Speld overal een zoom van 2 cm en stik vast met een tweelingnaald.


Als laatste werk ik de hals af met boordstof. Om de boordstof mooi te laten aansluiten op de hals, moet je de boordstof iets korter knippen dan de halsomtrek lang is.


Meet daarom eerst de halsomtrek en vermenigvuldig dat resultaat met 0,85. De halsomtrek van mijn t-shirt was 35 cm, vermenigvuldigd met 0,85 was dat 29,75 cm (afgerond 30 cm). Tel daarbij nog 1 cm om de halsboord dicht te stikken.
Ik neem mijn halsboord meestal 3,5 tot 4 cm breed. Dus uiteindelijk knipte ik een strook van 4 cm op 31 cm.

Stik de korte kanten aan elkaar (goede kanten op elkaar), zodat je een cirkel krijgt. Plooi vervolgens je boordstof dubbel (binnenkant op elkaar) en speld de boordstof op hals, mooi evenredig verdeeld.


Let op:  de 'open' zijde moet langs de te stikken kant liggen en op de goede kant van je t-shirt.  Het kan dat je tricot een beetje 'bobbelt', want je boordstof is immers iets smaller, maar dat komt allemaal goed.
Stik alles netjes vast. Tijdens het stikken kan je het best een beetje rekken, zo liggen alle lagen (2 boordstof en 1 laagje tricot) mooi plat.

Je t-shirt is nu klaar.

Als je wil, kan je nog een extra stikstel geven op de halsboord om die nog een beetje te verstevigen. Ik doe dat meestal met een tweelingnaald, maar je kan dat evengoed met een enkel stiksel doen. Let er dan wel op dat je een steek kiest die een beetje meegeeft. Anders breekt het stiksel zodra je het t-shirt aandoet.

6 opmerkingen :

 1. Wauw! Mooi resultaat zeg! En de lijnen zijn perfect!

  De moeite om zelf ook eens te proberen..
  Eerst op zoek naar een patroontje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vriendelijk bedankt om ons dit zo mooi aan te tonen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. super! en toch wel grappig ... ik vind heel vaak een zelfgemaakte T-shirt net niet mooi genoeg ... de boordjes aan de mouwen en onderaan storen me soms ... ze spannen vaak net iets harder dan de T-shirt zelf ... iedere keer als ik een T-shirt tegenkom die zo uit de winkel kan komen ... is het er eentje van u :-) 't kan dus toch ... bedankt voor de uitleg, ik zal er me dan toch maar eens aan wagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gebruik je voor die boordjes gewoon effen jersey?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eva, je kan hiervoor (effen) jersey of boordstof gebruiken.

   Verwijderen