zaterdag 25 januari 2014

Een rok in tricot - tutorial

Op onze vorige blogpost, kregen we de vraag of we hier geen tutorial over konden uitwerken. Tuurlijk kunnen we dat en we doen dat ook met heel veel plezier.

Je neemt een patroon voor een A-lijnrok. Ik tekende er ooit één op maat, op basis van de uitleg van Mme Zsazsa, maar je hoeft het jezelf niet eens zo moeilijk te maken. In haar boek 'Allemaal rokjes' vind je er ook en dat kan je eenvoudig overtekenen.

Vermits tricot een beetje moet aanpassen, neem je best wel een maatje kleiner (maar neem je wel de juiste lengte) dan je gewoon bent. Als je nog een patroon hebt liggen van een A-lijn die je reeds eerder maakte in katoen, kan je dat ook gebruiken maar dan knip je je stof zonder naadwaarde (langs de zijkant) uit. Bovenaan en onderaan behoud je best wel de naadwaarde. Anders riskeert je rok te kort te zijn.
Het beleg van je patroon heb je niet nodig (deze wordt vervangen door een tailleband - zie verder).Knip een voorpand en een achterpand uit (geen beleg).
Meet vervolgens je taille op en snijd een strook van 20 cm hoog en de breedte van je taille aan 85 à 90%, een beetje afhankelijk van de elasticiteit van de tricot die je gebruikt (zodat de rok voldoende aanspant - je wil immers niet dat je rok ineens op je knieën hangt). Maak je een kinderrok, neem dan een hoogte van 14 cm.


Je stikt het voorpand aan het achterpand (beide zijden).
En stik vervolgens de tailleband dicht zodat je een koker krijgt. Het best pas je nu even of de tailleband de juiste maat heeft. Eventueel kan je het nog versmallen.


Ben je tevreden over de maat, plooi dan de tailleband op elkaar (verkeerde kanten op elkaar) en speld de tailleband aan de rok.

Bij het spelden moet je er rekening mee houden dat je tailleband iets smaller is dan je rok. Ik verdeel mijn tailleband en rok in vier gelijke delen, zet telkens een speldje en baseer mij daarop om de stukken aan elkaar te spelden.

Controleer goed of je tailleband niet ondersteboven staat - ik spreek uit ervaring ;-) - en dan kan je de 2 stukken aan elkaar stikken.


Nu enkel nog onderaan omzomen met een tweelingnaald (of een tricotsteek) en je rok is klaar. Als je vind dat de zoom nogal bobbelig is, kan je het eens strijken.
Tricot stof met regenlaarsjes bij LanaLotta

6 opmerkingen :

 1. Amaai! Dat lijkt een werkje van niks! Goed uitgelegd! Nog nooit een A-lijnrok uit tricot gemaakt, dan maar vlug eens op zoek naar een leuk stofje!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel erg bedankt om dit zo verstaanbaar uit te leggen + de mooie foto's !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sluit de tailleband goed aan? Moet er geen elastiek over versteviging in?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sofie, een elastiek is niet nodig. Pas voor je de tailleband aan de rok stikt, nog even de tailleband. Als deze nog niet voldoende aanpast, kan je hem nog versmallen. Als het goed zit, kan je het aan de rok stikken.

   Verwijderen
 4. Geweldige tutorial, ik ga m vandaag nog maken!

  BeantwoordenVerwijderen